Nameservers zorgen voor het functioneren van het Domain Name System (DNS), dat verantwoordelijk is voor het vertalen van domeinnamen naar IP-adressen. Ze zorgen ervoor dat uw website en e-mails correct worden gerouteerd.
Waarom kiezen voor NodeSecure?
Bij Topdata bieden we geavanceerde nameserver-oplossingen om uw online aanwezigheid te optimaliseren. Middels een modern DNS cluster met eigen controlpanel bieden we de hoogste betrouwbaarheid en beste prestaties voor uw domeinen. Voor de gebruiker die ook op DNS infrastructuur het onderste uit de kan wil, bieden we de optie NodeSecure aan.
Anycast
De meeste providers gebruiken standaard een zogenaamde Unicast oplossing voor hun DNS. Als een domeinnaam wordt aangeroepen dan haalt de DNS resolver een lijst van DNS servers voor het domein op. Reageert een DNS server in die lijst niet, dan zal na een timeout de tweede worden geraadpleegd. Dit kan bij problemen, denk aan een DNS server die te maken heeft met een DDOS aanval, zorgen voor een hoge latency. Een slechte performance van je website is het gevolg.
Hier komt het Anycast netwerk om de hoek kijken. Dit netwerk bestaat momenteel uit 46 NodeSecure nameservers over de hele wereld, waarbij de DNS resolver een aanvraag doet naar alle servers tegelijk en vervolgens degene die het snelste reageert gaat gebruiken voor uw domeinnaam. Op die manier weet u zeker dat er geen sprake is van een hoge latency en bezoekers wereldwijd razendsnel bij uw website of mailserver uitkomen.
DNSSEC
Onderdeel van deze next generation DNS oplossing is DNSSEC, wat via uw controlpanel aan en uitgezet kan worden.
DNSSEC, oftewel Domain Name System Security Extensions, is noodzakelijk om de veiligheid en integriteit van het Domain Name System (DNS) te waarborgen. Hier zijn enkele redenen waarom DNSSEC noodzakelijk is:
- Voorkomen van DNS-spoofing en cache-vergiftiging: DNS is het systeem dat domeinnamen vertaalt naar IP-adressen, waardoor internetgebruikers de websites kunnen bereiken waarnaar ze zoeken. Zonder DNSSEC kunnen kwaadwillende actoren DNS-spoofing en cache-vergiftiging aanvallen uitvoeren, waarbij ze valse DNS-informatie verspreiden om gebruikers om te leiden naar kwaadwillige websites of diensten. DNSSEC beschermt tegen deze vormen van aanvallen door cryptografische handtekeningen toe te voegen aan DNS-records.
- Integriteit van DNS-gegevens: DNSSEC zorgt ervoor dat de DNS-gegevens die worden overgedragen tussen DNS-servers en caches niet kunnen worden gemanipuleerd. Als de DNS-records zijn gesigneerd met behulp van DNSSEC, kan een gebruiker er zeker van zijn dat de ontvangen DNS-informatie ongewijzigd is en afkomstig is van een legitieme bron.
- Authenticatie van domeinen: DNSSEC versterkt de authenticatie van domeinen door cryptografische handtekeningen aan DNS-records toe te voegen. Dit betekent dat gebruikers kunnen verifiëren dat ze verbinding maken met de juiste server voor een specifieke domeinnaam, wat helpt bij het voorkomen van man-in-the-middle-aanvallen.
- Verbeterde betrouwbaarheid: DNSSEC verbetert de betrouwbaarheid van DNS doordat het de kans op fouten en onbedoelde veranderingen in DNS-records verkleint. Hierdoor blijven websites en online diensten beschikbaar en werken ze zoals bedoeld.
- Vertrouwen in DNS: DNSSEC vergroot het vertrouwen in het DNS-systeem als geheel. Het stelt gebruikers, domeineigenaren en internetproviders gerust dat de DNS-gegevens betrouwbaar en authentiek zijn, wat de algehele stabiliteit en veiligheid van het internet verbetert.
In een tijd waarin online veiligheid steeds belangrijker wordt en cyberdreigingen toenemen, is DNSSEC een essentieel instrument om de integriteit en veiligheid van het DNS te waarborgen en de risico’s van DNS-gerelateerde aanvallen te verminderen. Het is daarom noodzakelijk voor een veilig en betrouwbaar internet.